Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2024-06-16

ATACMS în Ucraina, nouă elicoptere distruse, un sistem de apărare antiaeriană și un depozit de muniție făcut praf

ATACMS in Ucraina

Pe data de 17 octombrie, oficiali americani anonimi au confirmat pentru CNN că Ucraina a utilizat sistemele de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune (ATACMS) furnizate de SUA pentru a lovi forțele rusești, marcând prima lor utilizare pe câmpul de luptă. Rachetele, care nu erau cunoscute că ar fi fost desfășurate în Ucraina, au fost folosite în atacuri împotriva aerodromurilor militare rusești din Luhansk și Berdiansk ocupate, distrugând nouă elicoptere, un sistem de apărare aeriană, un depozit de muniții și alte infrastructuri ale aerodromului.

Zeci de soldați ruși au fost uciși și răniți în atacuri, conform Forțelor de Operații Speciale din Ucraina. Livrarea ATACMS a fost ținută secretă în mod deliberat, deoarece oficialii erau îngrijorați că forțele ruse vor muta echipamente din raza de acțiune a rachetei dacă ar ști când vor sosi. Președintele Volodymyr Zelensky a militat de mult timp pentru ca SUA să trimită ATACMS, dar a existat o reticență considerabilă din partea oficialilor americani cu privire la perspectiva ca aceștia să fie folosiți pentru atacuri în interiorul Rusiei.

ATACMS poate lovi ținte adânc în spatele liniei frontului, la o distanță de până la 300 de kilometri, și poate fi lansat de la lansatoare de rachete multiple M270 sau sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).

În luna iulie a anului 2022, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite ale Americii, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca furnizarea sistemului de rachete ATACMS să conducă la intensificarea tensiunilor dintre SUA și Rusia, până la punctul în care ar putea apărea un alt conflict mondial.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a refuzat până în prezent să livreze Ucrainei rachetele Taurus, cu rază lungă de acțiune, fabricate în Germania, în ciuda sprijinului larg acordat transferului acestora de către Bundestag-ul german.

Livrarea sistemului ATACMS ilustrează procesul gradual și în curs de desfășurare prin care armele occidentale au fost trimise în Ucraina. Acesta este cel mai recent sistem de arme livrat, care inițial a fost exclus din considerente legate de temerile de escaladare a conflictului.

În iunie 2022, au existat îngrijorări similare cu privire la escaladarea conflictului în urma primei livrări de rachete HIMARS, însă o astfel de escaladare nu a avut loc, iar forțele ucrainene au utilizat extensiv aceste rachete pe câmpul de luptă de atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *