romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2025-04-20

la multi ani

Într-o Românie specială numai proștii rămân pe dinafară

exceptia StartMedia
Dacă nu știați trăim în cea mai specială din lumile posibile. Și nu mă refer neaparat la țara pe care o populăm, ci mai degraba la ocupanții ei.
pentru pensionari

Adică noi, obișnuiții de pe stradă, de la servici, vecinii și colegii noștri, toți suntem mai mult sau mai puțin speciali.
Unii chiar foarte, foarte speciali. E adevărat, ăștia nu prea s-arată la vedere. Au alte coordonate.

Cum am ajuns așa ? Simplu. Pâș, pâș, aproape pe nevăzute. Prin anii 2000 profitând de o sugestie de la UE (cum altfel ?) și având în vedere corupția uriașă, clasa politică decide să stimuleze cumva justiția pentru a face dreptate, bineințeles. (Ha, ha glumesc, dar măcar hoții de rând trebuiau trimiși după gratii, că prea se obrăzniciseră).
Și pentru că judecătorii judecă mai bine cu burta plină, hai să le dăm salarii babane, chipurile să nu mai fie coruptibili. Ce succes a avut mita asta, judecați singuri.
Dar nu totul merge pe roate, vă mai amintiți când magistrații dau în judecată guvernul într-un proces de râsul curcilor, pe care ei inițiază, ei îl judecă, și cum altfel, îl și câștigă.
Magistrați – statul român, scor 1-0. De atunci fenta asta fu repetată de nenumarate ori, am pierdut de mult scorul.
În fine, despre cum au transformat magistrații români justiția într-o imprimerie personală de bani, aici . Destulă vorbă că între ianuarie 2013 și noiembrie 2022, creșterile salariale pe care magistrații și le-au acordat singuri – lor și personalului auxiliar din Justiție – l-au costat pe cinstitul contribuabil 1,13 miliarde de euro. Salarii și pensii speciale.
Și așa s-a născut prima și cea mai specială castă din România.
Și dacă unii pot, alții de ce nu?
Și uite așa, parlamentarii, primarii, grefierii(!), milițienii, apevistii, toți s-au vrut speciali. Unora le-a mers, altora nu.

Dar nu numai ei!

Clasa proletară n-ar avea și ea specialii ei? Păi cum nu? Condiții grele de muncă, condiții speciale, categorii deosebite, sporuri de … de orice , până și de hemoroizi(!). Mineri, ceferiști, sondori, metalurgiști, energeticieni, silvicultori, aviatori, marinari, scafandri, toți care au avut în ramura industrială respectivă câte un ministru mai fâșneț s-au ales cu drepturi speciale. La salarii și la pensie. Majoritatea din întreprinderi de stat, multe din ele falimentare.
Sigur, pentru unii au fost acordate pe drept. Handicapați, nevăzători, invalizi. Majoritatea însă în bătaie de batjocură la adresa banului public. Fie și numai pentru că „specialele” nu erau acordate numai la pălmași, ci la toată lumea de pe lăbărțata organigramă, de la necalificat, la TESA, la șefii și șefuții din conducere.
Au rămas fraierii, industria usoară, alimentară, confecțiile. Medicii și profesorii. Și bineinteles, toți privații.
Motivatia cadoului era pur politicianistă, clasa politică avea nevoie de voturile clasei muncitoare.
De pe la sfârșitul erei Dragnea politrucii au înțeles finalmente că țara are nevoie cât de cât de medici și le-au mărit și lor salariul. Un pic mai tîrziu și profesorii au început să facă gălăgie și au primit și ei oarece să le astupe gura.

Și acum venim la problema care arde, scandalul recalculării pensiilor. Bineințeles că drepturile speciale s-au regăsit în pensie. Atâta doar că facilitățile acordate nu respectă principiul contributivității, singurul cu adevărat echitabil de luat în considerare la calcul.
De exemplu, pentru unii, speciali bineînțeles, un stagiu incomplet de cotizare la pensie e luat în calcul ca fiind complet.

Și BUM!

Se umplu internetul și televiziunile de neni degrabă leșinători, vai, pensia lor de 7-8000 mii, scade cu o mie, două de lei! Un pensionar din Valea Jiului, undeva la 40-50 de ani, cu 20 ani de contributivitate, plânge pe umarul unei reporterițe, vai, pensia scade cu 2900 de lei ! Teoretic, că în plată rămîne la fel. Și o intrebare simplă: păi nene, ce pensie trebuie să ai, ca din ea să-ți scadă 2900… și să rămâi cu cît ? Răspunde tot tânărul pensionar. Zice el: să nu credeți că toți de aici au 10-12000 pensie, nuu, mai sunt și mai săraci, cu 7-8000 de lei pe lună. Hmmm, interesant. Da…, nu-i cam mult? Oricât de muncă grea ar fi prestat? Față de media de 1800 de lei, valoare pensie pe lună pentru muritorii de rând! Și doar pentru munca grea prestată, ai fost plătit corespunzător, că doar n-ai lucrat pro bono!

De fapt suma pe care o primesc nu scade, dar pentru inflația viitoare nu se mai primesc bani, până când noua valoare recalculată, indexată cu inflația nu atinge valoarea actual platită. Adică nu se mai iau în considerare drepturile speciale.
Deci până nu demult, un profesor cu un stagiu complet ieșea la pensie cu vreo 2500-2700 de lei și un ex fochist, ex ajutor de mecanic, ex mecanic de locomotivă după un stagiu redus de cotizare avea o pensie de 7-8000 de lei. O fi corect? Sau nu? O fi munca unui mecanic mai stresantă decât a unui profesor? De aproape trei ori dacă ne uităm la cuantumul pensiilor? Dar salariile? Pe perioada exercitarii profesiei?

Și acum, cînd s-ar mai îndrepta cît de cît situația și pentru amărâții aia de nespeciali, specialii „proletari” țipă ca din gura de șarpe! Și televiziunile, ce mai freamăt, ce mai zbucium… Dă bine la audiență. Și la voturi. Pentru unii. Nu pentru toți 🙂

Așa-i românul, când îi de bine, îi fată vaca, cînd îi de rău, îi moare vițelul!

Dacă-l întrebi, nu știe cum să-ți mai explice, ce greu o duce, ce complicată-i viața, după care țuști la Halkidiki să-și refacă karma și moralul.

Zic că legea asta a pensiilor așa chinuită cum a ieșit, e cât de cât morală și încearcă să repare niște nedreptăți. Prea puține.
Dar în prostia lor (sau ticăloșia?) politicenii au prezentat-o ca o mărire substanțială, dublare chiar. Și atunci specialu’ cu 6000 de lei care se aștepta la măcar vreo 8-9000, are frustări. Nu c-ar primi bani mai puțini, acum, dar pe viitor ar fi cam pus pe hold. O perioadă.
Vorba evreului, orice ban necâștigat este un ban pierdut. Și nu i-ar trece prin minte specialului proletar că ani de zile a luat o pensie super-generoasă raportată la pensia medie. Care e undeva la 1800 de lei. Nuuu… Ar fi vrut și el dublu…că nu-i mai prost.

Pentru PSD o adevărată lovitură electorală cu efect de bumerang.

Probabil de acum până la alegeri veți auzi mantra asta cu „pensiile nu scad, nu scad, nu scad…” vomitată până la saturație, pe toate canalele si radiourile si televiziunile posibile. Altă șansă pentru PSD să mai dreagă busuiocu’ nu prea există. Se va lăsa prostită nația? Vom vedea la alegeri. În ciuda logicii și a bunului simț, e posibil. C’așa-i românul.

Cât despre pensii speciale, de ele ar trebui să beneficieze numai armata, și nici aceia toți, numai combatanții din teatre de operații active sau de război, cei din forțele speciale, și cam atât. Cei care aduc servicii deosebite patriei. Nu toți apeviștii de pe la popote sau birouri.
În rest, dacă statul consideră că e okay, salarii cât de mari. Pentru toți care prestează profesionist, pe măsură, în slujba societății. În armată. La miliție. În sănătate. Dar pe merit. Și contribuții la pensie plătită individual. La stat sau la privat. Fiecare după cum își așterne, așa doarme O idee: Codul Penal ar trebui modificat. Cu circumstanțe agravante pentru delicte gen mită, trafic de influență, înșelăciune înfaptuie de funcționari superiori, magistrați, ofiteri superiori, miniștrii etc.
Dublarea anilor de pușcărie. Rasplată și pedeapsă pe măsură.


Și încă ceva. Din rarefiatele înălțimi, magistrații n-au treabă cu problemele vulgului. Nuu, indexarea cu inflația funcționează brici pentru ei, no matter what.
Asta cu vulgul nu-i licență proprie, ci a unei doamne, Adriana Stoicescu îi zice, judecatoare la Curtea de Apel Timisoara, cunoscută creatoare de conținut pe Facebook. Asta-i.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *