romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2025-06-16

la multi ani

Referendumul din Republica Moldova – un eșec ?

Deși câștigat (cel puțin până în momentul de față) la limită, referendumul pentru aderarea la UE din Moldova este în fapt un eșec. Sau în cel mai bun caz un semi eșec. Diferența dintre așteptarea creată de sondaje de opinie și realitatea de pe teren e șocantă. Dacă referendumul s-ar fi desfășurat strict pe populația rămasă in țară, aderarea la UE ar fi fost în găleată. Da, motive sunt destule, populație îmbătrînită, temătoare de nou, temătoare de ruși, parte înșurubată în administrația de stat.(și ei au bugetarii lor 🙂 ) Ca să nu mai vorbim de enclavele rusești (nu greșesc!) Găgăuzia și Transnistria.

În plus am sentimentul că la o bună parte din moldoveni le place să joace cu fundul în două luntri. Pe principiul neutralității, adică pe de-o parte avantaje europene, bani, pasapoarte, liberă circulație, dar, știți să nu-l supărăm cumva pe Putin. În plus, a nu se uita că de-a lungul timpului, conform obiceiului rusesc, populația Moldovei a fost poluată cu coloniști pe jumătate sălbatici, aduși din adâncul Siberiei, de prin Burația, Irkutsk, Novosibirsk. Cam de-acolo de unde vine acum carnea de tun pentru Ucraina. Românii din zonele de graniță au fost înlocuiți cu cete medievale, aduse în camioane și plantate în casele celor deportati. Urmașii lor votează acum. Despre politica de desnaționalizare a teritoriilor ocupate de fosta URSS, aici .

Ca să nu mai vorbim de milioanele aruncate de Putin în propagandă și mituirea electoratului. Dar ce să ne mai mirăm, voturile se cumpară și în cea mai cea democrație din lume. Un fel de casă la 30.000 de euro, dar la altă scară. Simion, fii mîndru, ești un exemplu pentru Elon Musk! În orice caz, Maia Sandu ar trebui să vină cu dovezile alea de fraudă de care face vorbire, altfel riscă decredibilizarea si pierderea turului doi al alegerilor.

Pe de altă parte, nu prea se explică votul din zonele care au beneficiat din plin de programele de dezvoltare europene. Despre Ungheni și Cahul este vorba, regiunile care au votat NU la referendum. Or fi fost de vină programele europene care nu au adresat nevoile reale ale populației, sau poate moldovenilor le-a fost pur și simplu frică. Sau poate luntrea, sau fraudarea alegerilor. Numai că fraudarea trebuie dovedită.

Apoi mai e șocul care vine din diferența dintre sondajele de opinie și realitatea din teren. Atât de mare încât te întrebi dacă nu cumva rezultatele sondajelor au fost premeditat viciate. În vederea delegitimizării rezultatelor referendumului, chiar pierdut de forțele pro ruse.

Ce e de făcut? Până una alta forțele pro europene ar trebui să vadă cum să se organizeze ca Maia Sandu să câștige alegerile. Pe termen lung România ar trebui să se apropie de acel segment al populației moldovene conservatoare, săracă, împovărată de nevoi și de frică. Prin programe țintite pe segmente sociale, bună comunicare și deschidere.

Și în fine, dacă ar fi fost și în Moldova cîteva blocuri sau spitale bombardate de ruși, moldovenii ar fi votat intrarea in UE cu două mâini. Dar moldovenii nu sunt hoholi și cunosc bine zicerea cu sabia și capul plecat. Bravo lor, știu să se descurce și cum să se ferească de nenorociri. Că doar, nu-i așa, așchia nu sare departe de trunchi!

UPDATE. Mai bine de o treime din alegătorii din Transnistria au votat DA la referendum. De ce oare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *