fbpx
romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2024-11-10

Revolta roboților – AI și Ziua Judecății de Apoi

exceptia StartMedia
Inteligenta artificiala
AI, Matrix, SkyNet

Un mare hype bântuie în zilele astea: va lua inteligența artificială conducerea lumii și va transforma umanitatea într-o specie extinctă?

Peste tot, în online, la discuții, la prezentări și seminarii auzim: cutare device asistat de AI, cutare experiment pus în practică cu ajutorul AI, inteligența artificială scrie poezii, face referate pentru copii, scrie articole pentru jurnaliști, AI-ul joacă la bursă și câștigă.

Nimic nu se mai întâmplă în lume fără AI. Samsung cu AI, Apple cu AI. Mașini autonome, frigidere care se umplu singure, case inteligente cu care poți vorbi, sfaturi sentimentale și rețete de bucate. Cu AI, bineînțeles. Cât e adevăr și cât marketing, fiecare poate testa pe pielea proprie. Încercați să vă conversați cu Tobi de la Vodafone sau cu Maria de la ING. Sau să vă lămuriți cu ceva, orice, cu tentativa de chatbot de la eMAG.

Și o să vă cam dispară spaimele că o inteligență artificială, gen Matrix sau Skynet va fi în stare să vreodată să subjuge omenirea. Dar subiectul e la modă și niște unii, interesati fac o pâine bună cu zvonuri, materiale și publicitate agresivă. Și bagă bățul prin gard cu alarmismul lor feroce. În realitate, AI-ul nu este decât o mașină. N-are suflet, conștiință de sine, n-are nici un parti-pris, decât dacă e învățată să aibă. Și nici ăla nu-i real, ci doar o simulare. N-are motivații. Din triliardele de triliarde de informații cu care este alimentată, inteligența artificială formulează răspunsurile cele mai apropiate semantic de ceea ce se numește prompt.

Promptul este fraza sau întrebarea care îi este adresată. Și AI răspunde conform algoritmilor rețelei neuronale care îi sunt implementați.

Dacă o trimiti în origini cu o înjurătură spumoasă, în funcție de implementare și de modalitatea de asimilare a cunoștințelor, îți va replica cu un „ba p-a mă-tii” instant, sau îți va explica că nu-i frumos să insulți fără motiv. Ambele reacții la fel de impersonale, precum soneria ceasului deșteptător. Sau, dacă e dotată cu darul vorbirii (aka tehnologia Whisper), poate are implementat și un ton adecvat la conținut, dar tot artificial și acela.

Inteligența artificială mimează inteligența umană. Și da, câteodată o face așa de bine, că uităm că suntem de fapt în fața unei mașini. Asta poate fi de rău sau de bine, depinde…

De exemplu, la început AI-ul a fost văzută de utilizator ca un mic servitor/subaltern care-l scutește de corvezi. Studentul cu un mic referat scris într-o secundă, jurnalistul sau copywriterul cu un articol servit la minut, jucătorul la loto cu setul de numere câștigătoare(?), avocatul cu pledoaria gata scrisă, advertiserul cu setul de reclame scris de ChatGPT, graficianul cu compoziția livrată de Midjourney.

A funcționat? Da și nu prea. După entuziasmul cam tâmp de la început, utilizatorul începe să priceapă că AI-ul nu-i chiar așa de deșteaptă cum se vehicula prin media.

Unii chiar au dat-o în bară urât. Alții s-au văzut furați în munca lor: adevărații jurnaliști, artiștii digitali și, în general, toți autorii de orice original, de la care AI-ul a folosit conținut în vederea învățării.

AI-ul a fost chiar numit o formă de plagiat derivativ al ideilor incluse în imensa bază de date. (Noam Chomsky dixit).

Da, inteligența artificială uneori greșește. Cu pierderi imense. Producătorii zic că halucinează și pun un disclaimer care-i eliberează de orice răspundere. Apoi, AI-ul poate fi învățată, pervertită chiar, de utilizatori. Informații din dark web pot fi diseminate, pornografie, cum să faci bombe, cum să fabrici droguri în trei pași simpli și alte ilegalități. Fără să mai vorbim de utilizarea nonetică, confecționarea de fake-uri video și audio, manipularea pe rețele sociale; toate acestea au explodat, iar OpenAI, Google și Anthropic se străduiesc la greu să le țină sub control.

Un alt aspect interesant e fenomenul spamului AI, adică apariția a mii, zeci de mii de site-uri cu articole pe diverse teme, articole generate artificial, care au invadat internetul, cu principalul scop de a manipula SEO. Google încearcă la greu să le discearnă și să le trimită în neant, cu victimele colaterale de rigoare. Bineînțeles, tot cu ajutorul unui instrument AI.

Apropo, știre: Google a lansat, sub licența open source Apache 2.0, tehnologia SynthID Text. Aceasta poate fi folosită pentru a pune watermark și a depista textele scrise cu ajutorul modelelor lingvistice.

Aceasta după ce alte tentative de depistare a plagiatului AI au dus la rezultate „false positive” cu consecințe dramatice asupra studenților și nu numai.

În plus, având în vedere că o parte din ce în ce mai mare de conținut de pe net este AI-generated, acest conținut, deja diluat calitativ, este refolosit și reciclat de același AI pentru a genera un alt conținut și mai irelevant; și uite așa a apărut teoria probabilă a internetului mort: o groapă de gunoi cu utilitate informațională care tinde spre zero. Despre ce pot regurgita semantic două AI-uri prinse într-un dialog absurd, aici.

Și până la a subjuga omenirea, AI-ul are mari dificultăți de a conduce o mașină pe un drum banal. Din 2009(!), nu orice firmă, ci Google, se chinuie să facă o mașină autonomă, fără un succes clar. Și nici nu prea reușește să convingă vreo municipalitate să-l lase să-și pună invenția în aplicare. Abia de curând, în zona metropolitană a orașului Phoenix, Arizona, unde a lansat subsidiarele Waymo One, funcționează un serviciu comercial de ride-hailing cu mașini autonome. Și mai fac niște teste noaptea în zona Bay Area, din jurul orașului San Francisco. Cam puțin pentru aproape un sfert de secol de dezvoltare.

Deci unde-i SkyNet? Păi, nu prea e. Sau poate o fi în Area 51, cine știe.

Zic că SkyNet, așa cum l-am văzut în Terminator, va exista, atunci când vor fi îndeplinite două condiții:

  • când AI va fi capabilă să se rescrie, să se auto-îmbunătățească la nivel de cod, ajungând la ceea ce acum se numește punct de singularitate, de unde să evolueze singură, cu feedback activ la stimulii externi;
  • când va deveni autonomă, dispunând de putere de decizie, resurse primare, energie în primul rând, materiale, informații, conexiuni. Acest lucru ar fi posibil doar dacă omenirea ar lăsa în responsabilitatea acesteia gestionarea unor industrii sau rețele industriale sau a unor fabrici. Atunci ar putea lua decizii, altele decât și-ar fi dorit constructorii ei. 🙂 ;

Dar dacă te uiți mai atent la condițiile astea, realizezi că ele definesc de fapt viața, așa cum o știm. Organismele vii. Și, așa cum specia umană a evoluat din maimuțele antropoide, ceea ce noi numim inteligență artificială ar putea fi următorul nivel al evoluției: o nouă specie care evoluează din specia umană. Interesant, nu?

Până una alta, AI nu-i în stare să conducă o mașină în siguranță și nici nu văd cine i-ar da pe mâna o fabrică, în afara unor procese strict limitate la o secție sau la o linie de producție. Vorba unui clasic în viață: realitatea e complexă și AI-ul nu prea face față meandrelor concretului.

În schimb, ChatGPT-ul, Gemini sau Claude pot fi instrumente excelente de învățare și sistematizare a informațiilor, dacă sunt folosite în mod corect. O să fure AI-ul joburi? Parțial adevărat. Cele repetitive, cele fără prea multă valoare adăugată, și nu în domenii sensibile. De exemplu, sigur nu în domeniul medical. Așa cum revoluția industrială a dus la dispariția unor meserii, dar in schimb a creat altele.

Și da, utilizarea militară sau în scopuri criminale a AI nu poate fi oprită. E în natura ființei umane. Americanii fac avioane de vânătoare stealth implicate în jocuri de război concepute de AI. Ucrainenii și rușii concep drone autonome planificate să se distrugă reciproc. , așa numitele drone canibale sau dronele vânătoare de drone. Asistate de AI, normal. Nici chinezii nu-s departe.

Dar nu cred că, într-un viitor chiar îndepărtat, războinicele drone artificial inteligente vor comunica între ele și, de comun acord, își vor da demisia din război. Și, apoi, într-un superb apus de soare, pe un drum al reconcilierii, vor pleca împreună la făcut drone mici. Poate la Hollywood.

AI = Artificial Intelligence, aka Inteligență Artificială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *