romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2025-03-24

la multi ani

Cel mai bătrân arbore viu din lume

cel mai batran arbotre viu
Methuselah, un pin din specia Pinus longaeva, este cel mai bătrân copac viu cunoscut din lume, situat în Munții Albi din California. Având peste 4.800 de ani, vârsta sa a fost confirmată prin datarea inelelor de creștere. Pentru a-l proteja de vandalism, Serviciul Forestier al SUA păstrează locația sa exactă secretă, asigurându-i astfel supraviețuirea.

Longevitatea lui Methuselah subliniază rezistența pinilor din această specie, care prosperă în medii aspre și la altitudini mari. În ciuda vremii extreme, copacul continuă să crească lent. Deși Methuselah deține recordul, alți pini din specia bristlecone din zonă sunt, de asemenea, foarte vechi, unii trăind peste 4.000 de ani, subliniind importanța protejării acestor minuni naturale.

Ca să realizați vârsta acestuia, aflați că fost contemporan cu mai multe civilizații antice care au existat de-a lungul istoriei. Când Methuselah a început să crească, înfloreau civilizații precum:

  1. Civilizația Mesopotamiană – Sumerienii, akkadienii și babilonienii au fost activi în aceste zone în jurul anului 3000 î.Hr. și ulterior.
  2. Civilizația Egipteană – Piramidele de la Giza au fost construite între 2580 și 2560 î.Hr., iar dinastia egipteană este una dintre cele mai vechi civilizații cunoscute.
  3. Civilizația Indus – Această civilizație a existat între 3300 și 1300 î.Hr. în ceea ce este acum Pakistan și nord-vestul Indiei.
  4. Civilizația Minoană – Minoanii au trăit pe insula Creta în jurul anilor 2700–1450 î.Hr.
  5. Civilizația Chineză Antică – Dinastia Xia, considerată prima dinastie din China, a existat în jurul anilor 2070 î.Hr.

Astfel, pinul Methuselah a crescut în timp ce aceste mari civilizații se dezvoltau și prosperau. Acest arbore a fost martorul multor evenimente istorice și schimbări culturale de-a lungul mileniilor.

Jurupa
Jurupa

Și totuși ființe vegetale au trăit și mai mult. E adevărat, nu ca un singur individ ci mai degraba in colonii. De ex. Colonia „Jurupa” se află în Munții Jurupa din Crestmore Heights, California. Arborii fac parte din specia Quercus palmeri, au fost descoperiți în 2009 și au circa circa 13.000 de ani vechime

Precum molidul norvegian, este o specie ce formează colonii clonale. Vârsta sa este determinată pe baza analizei sistemului de rădăcini și lăstari. Quercus palmeri crește în climatele mai umede, la altitudine mare, astfel că „Jurupa” a fost singurul care a supraviețuit în zonă. Când a fost descoperită, colonia se întindea pe lungimea de 2.5 kilometri și avea înălțimea medie de 1 metru; era alcătuită din 70 de grupuri de tulpini.

Pando - colonia de plopi
Pando

Sau colonia de plopi „Pando”, colonia de clone, veche de 80.000 de ani. „Pando” nu este doar cea mai veche colonie de clone din lume. Ceea ce poate părea un grup de arbori este, de fapt, un singur organism, rădăcinile indivizilor fiind interconectate. Din păcate, cercetările arată că rata de creștere a lui „Pando” a încetinit în ultimele decenii, ceea ce indică faptul că, încet-încet, organismul comun moare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *