romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2025-06-16

la multi ani

Cele mai ridicate, cele mai scăzute, temperaturi extreme pe glob

cele mai ridicate, cele mai scazute temperaturi
Temperaturile extreme sunt fenomene meteo majore care pot avea un impact semnificativ asupra vieții și economiei. Aceste variații extreme de temperatură pot provoca daune economice, sociale și de mediu, influențând climatul și ecosistemele locale. În acest articol, vom explora cele mai ridicate și cele mai coborâte temperaturi înregistrate pe glob, analizând consecințele acestora.
Cele mai ridicate temperaturi înregistra vreodată
  1. Valley of Death, Statele Unite
    Data înregistrării: 10 iulie 1913
    Locație: Furnace Creek Ranch, California
    Temperatura: 56.7°C (134°F)
    Detalii: Temperatura aerului din pârâul Furnace Creek din Valea Morții atinge o valoare medie zilnică uimitoare de 115°F, ceea ce face din Valea Morții cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Se încălzește și mai mult pe sol: o măsurare de 201°F a fost luată pe 15 iulie 1972 – la doar 11 grade de punctul de fierbere al apei. Unul dintre motivele pentru care Valea Morții are cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată este că se află la aproximativ 190 de metri sub nivelul mării, iar aerul se încălzește pe măsură ce scade. În plus, există mai puțin de trei centimetri de ploaie în valea deșertului în fiecare an.
  2. Al-Aziziyah, Libia
    Data înregistrării: 13 septembrie 1922
    Locație
    : Al-Aziziyah
    Temperatura: 58.0°C (136.4°F)
    Detalii: Deși această înregistrare a fost invalidată ulterior, ea a dus la discuții ample despre schimbările climatice și modul în care zonele aride pot deveni din ce în ce mai intolerabile. Căldura extremă afectează fauna și flora locală, provocând migrarea speciei și distrugerea habitatelor. Aziziya, ortografiat uneori El Azizia , este un oraș mic și capitală a cartierului 4 Jalobya , nord-vest 25 mi) la sud-vest de capitala Tripoli. Este un important centru comercial al platoului Sahel Jeffare, aflându-se pe o rută comercială de la coastă până la Munții Nafusa și regiunea Fezzan la sud.
  3. Kuwait
    Data înregistrării: 21 iulie 2016
    Locație: Mitribah
    Temperatura: 54.0°C (129.2°F)
    Detalii: O astfel de temperatură a intensificat problema insuficienței apei, creând o presiune suplimentară asupra economiei locale care depinde de agricultură intensificată. De asemenea, căldura extremă a creat un mediu dificil pentru muncitorii în construcții și alte industrii în aer liber.
  4. Riyadh, Arabia Saudită
    Data înregistrării: 29 iunie 2017
    Locație: Riyadh
    Temperatura: 53.0°C (127.4°F)
    Detalii: Această căldură extremă a dus la creșterea cererii de energie pentru răcire, provocând presiuni asupra rețelei electrice și crescând riscurile de blackout-uri. De asemenea, a dus la o intensificare a problemelor de sănătate legate de căldură.
  5. Dallol, Etiopia
    Data înregistrării: 2017 (în medie anuală)
    Locație: Dallol
    Temperatura media anuala: 34.4°C (93.9°F) (temperatura medie anuală, cu maxime de până la 50°C)
    Detalii: Dallol este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ, iar condițiile extreme contribuie la dificultăți în viața cotidiană și la migrarea localnicilor din cauza lipsei de apă și a resurselor. Activitatea geotermală din regiune influențează, de asemenea, ecosistemele locale. Acest oraș din nordul Etiopiei are unele dintre cele mai mari valori medii din lume pentru un loc locuit. Înconjurat de izvoare termale și lacuri sărate, are temperaturi zilnice care ating în mod regulat aproximativ 34 ° C. Există locuri din lume care sunt mai calde în anumite momente, dar se crede că Dallol este cel mai fierbinte loc în medie.
Cele mai coborâte temperaturi înregistrate vreodată
  1. Antarctica
    Data înregistrării: 21 iulie 1983
    Locație: Vostok Station, Antartica
    Temperatura: -89.2°C (-128.6°F)
    Detalii: Stația Vostok a fost înființată în 1958 în timpul Anului Geofizic Internațional, iar de atunci s-au făcut observații meteorologice de suprafață în mod aproape continuu. Temperatura scăzută record la stația Vostok a avut loc în condiții aproape optime pentru răcirea stației. O masă de aer rece cu o acoperire mică de nori s-a deplasat peste zonă, aducând temperaturi scăzute aproape record. Temperaturi extreme precum aceasta contribuie la destabilizarea condițiilor climatice globale. De asemenea, fac cercetarea științifică extrem de dificilă, cu impact asupra studiilor climatice și biologice din regiune.
  2. Antarctica
    Data înregistrării: 10 august 2010
    Locație: Dome Argus
    Temperatura
    : -83.7°C (-118.7°F)
    Detalii: Dome Argus are o altitudine de suprafață de 4.093 m. Este cel mai înalt loc din Antarctica de Est. Este, de asemenea, unul dintre cele mai puțin cunoscute locuri de pe glob. O stație meteo automată furnizează date de pe acest site la distanță. Stația meteo automată de la Dome Argus a fost înființată ca parte a unei colaborări australiano-chineze în ianuarie 2005. Nicio investigație științifică la sol nu a fost făcută pe acest loc înainte de sosirea echipei chineze de traversare a suprazăpezii. Înregistrarea acestor temperaturi extreme indică o variație extremă a climei Antarctica, cu impact asupra nivelului mării și a zăpezii. Acest tip de vreme extremă afectează ecosistemele locale și schimbările climatice globale.
  3. Siberia, Rusia
    Data înregistrării: 6 februarie 1933
    Locație: Oymyakon
    Temperatura: -67.7°C (-89.9°F)
    Detalii: Situat într-un colț îndepărtat al Siberiei, orașul cu aproximativ 500 de locuitori va suporta temperaturi ridicate care se luptă să depășească minus 20 de grade Fahrenheit, potrivit AccuWeather. Este perfect obișnuit în lunile de iarnă ca minimele să varieze de la minus 50 la minus 40 de grade. Oymyakon este cunoscut ca fiind una dintre cele mai reci așezări permanente de pe planetă. Temperaturile extreme afectează infrastructura locală și resursele alimentare, depinzând de suplimentarea resurselor pentru supraviețuire. Pentru că pământul este prea înghețat pentru ca culturile să crească, locuitorii se bazează pe o dietă bazată în mare parte pe carne.
  4. Siberia, Rusia
    Data înregistrării: 15 decembrie 1978
    Locație: Verkhoyansk
    Temperatura: -67.8°C (-91.1°F)
    Consecințe: Verkhoyansk, în nord-estul Rusiei , pe râul Yana, lângă confluența sa cu Sartang. Fondat ca fort în 1638 și astăzi un centru minor de minerit de staniu și aur , Verkhoyansk este remarcat în principal pentru temperaturile sale excepțional de scăzute de iarnă , cu o medie în ianuarie de -56 °F (-49 °C). Minima sa, -89,7 °F (-67,6 °C), este depășită doar de Oymyakon, ca cea mai scăzută înregistrată vreodată în afara Antarcticii . Cea mai mare maximă înregistrată, 100,4 °F (38 °C) a avut loc pe 20 iunie 2020, într-o perioadă în care Siberia a cunoscut temperaturi neobișnuit de ridicate de primăvară și vară Similar cu Oymyakon, Verkhoyansk se confruntă cu dificultăți economice și sociale cauzate de rece extrem, inclusiv infrastructura slabă și provocări în domeniul sănătății publice.
  5. Antarctica
    Data înregistrării: 28 august 2021
    Locație: Dome Fuji
    Temperatura: -79.6°C (-111.3°F)
    Consecințe: Această înregistrare subliniază și mai mult vulnerabilitatea regiunii Antartice la schimbările climatice, având consecințe globale asupra temperaturilor și nivelului mării. Recorduri în România
Temperaturi record in România
  1. Cea mai ridicată temperatură: 44.5°C (112.1°F) – înregistrată pe 20 august 1951, la Ion Sion, județul Dolj.
  2. Cea mai coborâtă temperatură: -38.5°C (-36.4°F) – înregistrată pe 25 ianuarie 1942, la Bod, județul Brașov.

Temperaturile extreme reflectă diversitatea climei globale și variază de la calități devastatoare ale căldurii la condiții severe de frig. Aceste variații nu doar afectează viața cotidiană a oamenilor, dar și ecosistemele, economia și sănătatea publică, subliniind importanța adaptării la aceste schimbări climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *