fbpx
romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2024-11-10

Despre drone (FPV și nu numai)

drone fpv

Dronele FPV (First-Person View) reprezintă o inovație captivantă la granița dintre domeniul aeronauticii și al roboticii. Apărute mai degrabă ca hobby și susținute de entuziaști, și-au dovedit de curând utilitatea în domeniul militar în termeni de precizie și eficiență.

În mod normal, dronele sunt controlate de la sol printr-un dispozitiv numit controller de la distanță, cu ajutorul căruia un operator controlează drona prin comenzi radio. Dronele FPV au capacitatea de a transmite semnal video în timp real către un receptor de la sol, imagini care se văd fie pe un ecran LCD, fie cu ajutorul unor ochelari speciali VR. Această capacitate oferă operatorului posibilitatea formidabilă de a lua decizii optime în timp real, vis-a-vis de obiectivul misiunii, spionaj, distrugerea unui obiectiv sau alte misiuni tactice.

Scopuri și obiective

Așa cum se poate ușor intui, dronele pot avea utilizări civile și militare. Pe partea civilă, avem filmări și fotografie aeriană, supraveghere și monitorizare, livrări și logistică (este cunoscută tentativa Amazon de a livra pachetele cumpărătorilor cu drone), cercetare și salvare.

Utilizări Militare

Utilizarea dronelor FPV în scopuri militare a crescut semnificativ, datorită capacității lor de a îmbunătăți recunoașterea, supravegherea și capacitățile de atac:

  1. Recunoaștere și colectare de informații: Dronele oferă o perspectivă discretă și rapidă asupra pozițiilor inamice, permițând colectarea de date critice fără a expune trupele la risc.
  2. Acțiuni ofensive: Unele drone FPV pot fi echipate cu explozibili sau alte încărcături utile pentru atacuri țintite.
  3. Sprijin pentru trupe: Dronele sunt adesea folosite pentru a oferi sprijin vizual în timp real, îmbunătățind coordonarea și eficiența operațiunilor.
drone atac

Utilizarea dronelor, în general, și a celor FPV în special, a cunoscut o dezvoltare explozivă de când cu războiul din Ucraina. Capabilitățile avansate precum navigație GPS, mod de zbor automat, capacitatea de a se întoarce acasă (return-to-home), evitarea obstacolelor, telemetrie avansată, viziune în infraroșu sau alți senzori speciali fac din drone sau roiuri de drone o armă de temut în războiul de tranșee. Și rușii, și ucrainenii s-au concentrat pe producția de drone de atac care să le ofere avantaje tactice în confruntarea de pe câmpul de luptă.

În timp ce ucrainenii s-au concentrat pe dezvoltarea de drone care să țintească și să distrugă obiective valoroase terestre sau aeriene (tancuri, elicoptere, obiective strategice), rușii au dezvoltat metode eficiente de contracarare și distrugere a dronelor prin măsuri implementate în ceea ce se numește război electronic (Electronic Warfare, pe scurt EW).

drona razboi

În esență, atacă dronele la un punct sensibil, comunicarea cu operatorul, prin identificarea frecvenței radio a dronei și bruierea acesteia (jamming), îngreunând comanda și lăsând drona „orfană” de cel care o controlează. La început, rușii au avut succes cu această tactică de EW (vă mai amintiți ce reușite au avut dronele turcești Bayraktar TB2, apoi nu s-a mai auzit nimic de ele), dar se pare că ucrainenii au învățat cum să-și cripteze comunicarea și să-și adapteze dinamic frecvența de comunicare „pe lângă” frecvența de bruiaj a rușilor, reducând astfel semnificativ eficiența măsurilor EW.

Tendința este aceea de a face drona cât mai independentă de operator, autonomă, dacă se poate. Sunt în dezvoltare două tendințe: o dronă ghidată prin fibră optică, complet imună la bruiaje, dar limitată de lungimea „coziței” și alta legată de inteligența artificială, capabilă să-și găsească singură drumul spre țintă, cu riscurile pe care le implică această procedură. Ambele părți lucrează intens la aceste variante.

drona supraveghere

Între timp, imaginația distructivă zburdă.

Dronele sunt învățate să atace alte drone. Grupul ucrainean Wild Hornets a produs filmări care arată doborârea a 115 drone rusești cu aripă fixă, folosind un interceptor personalizat, care costă 725 de dolari, echipat cu baterii speciale cu o rezistență de zbor de cel puțin 15 minute, o cameră și un focos detonat la comandă. Victimele includ drone kamikaze Lancet și dronele Orlan, Supercam și Zala ISR, toate de multe ori mai scumpe. Cheltuielile nesemnificative pentru distrugerea a 115 drone, capabile să provoace incendii extrem de distructive, arată eficiența acestor dispozitive, cu mult sub prețul unei singure rachete sol-aer.

Și alte nebunii ingenioase.

Ucrainenii varsă termit din drone peste tancurile și vehiculele rușilor. Termitul este un amestec pulverulent de aluminiu și oxizi de metale care degajă, la ardere, o temperatură înaltă (mii de grade) ce trece prin blindajul tancurilor și le incendiază. Rușii au și ei varianta lor de dronă „dragon”. Ucrainenii detonrează din drone, minele antitanc și antipersonal, cu ajutorul unui dispozitiv ce provoacă un boom sonic care imită pașii umani.

De asemenea, dronele sunt folosite pe post de detectoare de mine aeropurtate. Drone termobarice sunt folosite de ambele părți. Garantează moartea oricăror nefericiți adăpostiți în spații închise. Din drone au fost aruncate dispozitive metalice ascuțite (tripozi) pe drumuri de acces pentru a îngreuna sau opri deplasarea trupelor, ca în Evul Mediu. Din drone au fost minate importante zone de acces pentru a împiedica ofensiva sau retragerea unităților.

Se pare că ucrainenii au integrat rachete antitanc de precizie în cadrul unor drone pe care le-au botezat cu umor Baba Yaga (Baba Cloanța la noi).

drona spionaj

Apoi, sunt drone cu „copii”, adică drone cu durată de zbor și rază de acțiune limitată sunt incluse în drone grele, numai pentru a fi lansate asupra obiectivelor la care nu ar fi ajuns altfel niciodată. SCOUT este indicativul de cod al unui dispozitiv care combină o dronă reutilizabilă dotată cu AI și posibilități de achiziție a informațiilor despre țintă, după care dirijează atacurile FPV-urilor kamikaze integrate.

Algoritmul său de potrivire a imaginilor poate identifica 64 de tipuri diferite de echipamente militare, chiar și atunci când sunt camuflate, și transmite înapoi operatorului gradul de încredere al AI în coordonatele ID și țintă. Acest lucru reduce timpul de a selecta ținte din informațiile oferite de inteligența vizuală, accelerând lanțul de ucidere. Operatorul poate lansa apoi drone FPV pe care SCOUT le va direcționa către țintă.

Există tendința ca micile drone kamikaze dotate cu AI să fie antrenate în așa fel încât să doboare drone mari, scumpe, sau chiar elicoptere. În urma mai multor încercări eșuate anterioare, dronele FPV au doborât un elicopter rusesc Mi-8 pe 31 iulie anul curent, iar apoi s-au izbit și au avariat un elicopter de atac Mi-28 în august.

anti FPV drone

Și, în fine, dacă vă vine să credeți, există drone antrenate să ia prizonieri.

Armata ucraineană a conceput proceduri pentru a facilita predarea inamicilor și, în unele cazuri, folosește literalmente UAV-uri pentru a conduce un soldat care se predă în siguranță la un punct de captare prestabilit. Unele drone special echipate montează difuzoare și microfoane pentru a oferi instrucțiuni inamicilor care se predau. Recent, UAV-urile au ajutat la capturarea a 100 de soldați ruși în Kursk.

operator drona

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *