Programul Collaborative Combat Aircraft (CCA) propus de US Air Force (USAF) are ca scop testarea, dezvoltarea și implementarea de noi concepte de echipă de avioane autonome și fără pilot. CCA-urile vor fi desfășurate rapid și în număr mare, pentru a face echipă cu avioanele de luptă cu echipaj de a cincea sau a șasea generație, ca parte a programului mai larg al USAF Next-Generation Air Dominance (NGAD).
Scopul acestui program este de a menține superioritatea aerului în următoarele decenii, prin abordarea sistemelor cu avioanele de luptă de ultimă generație, armele, senzorii, rețelele și sistemele de management al luptei. CCA-urile de colaborare, concentrate pe misiuni, sunt văzute ca o soluție pragmatică și rentabilă pentru a deține o capacitate formidabilă de putere aeriană ca răspuns la proliferarea luptătorilor stealth ostili.
Acestea pot valorifica tehnologii disruptive de ultimă oră, cum ar fi autonomia, învățarea automată și inteligența artificială (AI) pentru a maximiza siguranța și performanța flotelor de luptă actuale și viitoare pentru angajare agilă în luptă.
Variantele CCA vor include o nouă gamă de avioane de luptă colaborative fără pilot, care vor fi mult mai puțin costisitoare și extrem de autonome, fiind concentrate pe misiuni, pentru a zbura împreună cu avioanele de luptă de a cincea generație și mai noi cu echipaj uman.
Acestea vor fi dotate cu un mix personalizabil de senzori, arme și alte sisteme tactice, fiind diferite ca formă și funcție.
Ele vor utiliza software autonom de ultimă oră, bazat pe inteligență artificială, pentru a permite o colaborare perfectă și eficientă și pentru a îmbunătăți performanța aeronavelor de luptă cu echipaj, oferind o cunoaștere cuprinzătoare a situației, o letalitate mai mare și o supraviețuire îmbunătățită în medii extrem de contestate.
CCA-urile vor fi interoperabile cu diferite tipuri de aeronave USAF și vor fi proiectate să funcționeze fie ca un coechipier de aeronave cu echipaj, fie ca o platformă autonomă individuală sau ca parte a unui roi de drone colaborative fără supraveghere umană directă.
Acestea pot îndeplini diferite misiuni, de la purtarea de arme și zborul înaintea altor aeronave pentru a oferi informații, supraveghere și recunoaștere și pentru a transmite avertizări timpurii valoroase și a evita detectarea, până la război electronic și lovirea țintelor fie pe cont propriu, fie în conformitate cu restul forței.
Utilizarea mai multor avioane de colaborare poate asigura o supraveghere cuprinzătoare a spațiului de luptă și o angajare agilă a luptei de la diferite altitudini și unghiuri diferite, făcând planificarea misiunii mai dinamică și mai flexibilă.
Boeing MQ-28A Ghost Bat, care a efectuat primul său zbor în luna februarie a anului 2021 și a fost dezvoltat în cadrul programului Airpower Teaming System (ATS) al Royal Australian Air Force (RAAF), reprezintă unul dintre posibilii competitori pentru programul CCA.
La fel ca și în cazul demonstrației de succes a capacităților autonome ale MQ-20 Avenger, GA-ASI a lansat platforma de colaborare autonomă Gambit în luna martie a anului 2022.
Kratos a dezvoltat o gamă de avioane de înaltă performanță, fără echipaj, denumite Kratos Air Wolf Drone, UTAP-22 Makos și Kratos XQ-58A, fiecare fiind optimizat pentru diferite capacități de misiune.
Familia de avioane de luptă colaborative fără pilot Gambit a companiei include modelele Gambit 1-ISR, Gambit 2-Air-Air, Gambit 3-High-Fidelity Trainer și Gambit 4-Combat Recon.
Informațiile furnizate pe startmedia au un scop informativ general și sunt furnizate fără nicio declarație sau garanție de niciun fel, expresă sau implicită, cu privire la caracterul complet, acuratețea, fiabilitatea, caracterul adecvat sau disponibilitatea informațiilor, produselor, serviciilor sau conexe.
Conținutul prezentat în secțiunea `Excepția StartMedia`
este o opinie și reflectă doar părerea autorului relativ la subiect.
Grafica conținută pe site este destinată utilizării în scopuri informative și nu trebuie interpretată ca fiind o garanție a caracteristicilor produselor sau serviciilor prezentate. Orice încredere acordată acestor informații se face pe propriul risc al utilizatorului. În niciun caz, startmedia nu va fi răspunzătoare pentru nicio pierdere sau daune, inclusiv, fără limitare, pierderi sau daune indirecte sau consecutive sau orice pierdere sau daune care decurg din pierderea de date sau profituri rezultate din sau în legătură cu utilizarea acestui site web.
Copyright @StartMedia 2024
Un răspuns