De mai mulți ani, Google înceacă să modifice sistemul de extensii Chrome, aparent cu scopul de a moderniza platforma. Însă, aceste schimbări ar putea avea un impact negativ asupra extensiilor populare pentru blocarea reclamelor și protecția datelor personale, precum uBlock Origin și AdBlock.
Motivul din spatele acestor modificări pare a fi legat de interesele comerciale ale Google. Fiind proprietarul Google Ads, cea mai mare platformă de publicitate online și principala sursă de venit a companiei, Google are un interes clar în a maximiza expunerea utilizatorilor la reclame și colectarea de date. Inițiativa Google nu este o surpriză în contextul tentativelor acestuia de a inăspri utilizarea YouTube fără reclame și politica agresivă de a impune o plată utilizatorilor care folosesc free platforma.
Noul format, Manifest V3, a fost prezentat incă de la inceputul anului 2021 ca o actualizare necesară, dar implementarea sa a fost amânată din cauza rezistenței dezvoltatorilor de extensii. Aceștia au argumentat că noul format limitează semnificativ funcționalitatea extensiilor existente, fiind practic un regres mai degrabă decăt o modernizare.
Recent, Google a început să afișeze avertismente pentru extensii precum uBlock Origin, sugerând că acestea ar putea fi dezactivate în viitor pentru a proteja „confidențialitatea și securitatea utilizatorilor”. Acest lucru a stârnit îngrijorări că Google încearcă să elimine extensiile care interferează cu modelul său de afaceri bazat pe publicitate.
”Este posibil ca această extensie să nu mai fie acceptată în curând, deoarece nu respectă cele mai bune practici pentru extensiile Chrome”, se arată pe pagina Chrome Web Store pentru extensia uBlock Origin.
”Pentru a vă proteja mai bine confidențialitatea și securitatea, Chrome și magazinul de extensii Chrome necesită extensii actualizate pentru a respecta noile cerințe. Prin aceasta, Chrome poate dezactiva extensiile care nu îndeplinesc aceste cerințe.”
Criticii susțin că Manifest V3 a fost special conceput pentru a îngreuna funcționarea extensiilor de blocare a reclamelor, limitând capacitatea acestora de a procesa eficient un număr mare de parametri web.
Dar initiativa Google ar putea fi o sabie cu două tăișuri. Pentru utilizatorii care doresc să păstreze extensiile V2, există alternative. Mozilla, de exemplu, a confirmat că va continua să suporte extensiile Manifest V2 în browserul Firefox, oferind o opțiune pentru cei care caută o experiență de navigare mai personalizabilă și orientată spre confidențialitate.
Și fără reclame. Reacția utilizatorilor ar putea fi subestimată și reculul Chrome pe market browser share ar putea fi semnificativ. Asta după ce deja Edge a avansat serios ca urmare a capabilităților AI incluse.
Informațiile furnizate pe startmedia au un scop informativ general și sunt furnizate fără nicio declarație sau garanție de niciun fel, expresă sau implicită, cu privire la caracterul complet, acuratețea, fiabilitatea, caracterul adecvat sau disponibilitatea informațiilor, produselor, serviciilor sau conexe.
Conținutul prezentat în secțiunea `Excepția StartMedia`
este o opinie și reflectă doar părerea autorului relativ la subiect.
Grafica conținută pe site este destinată utilizării în scopuri informative și nu trebuie interpretată ca fiind o garanție a caracteristicilor produselor sau serviciilor prezentate. Orice încredere acordată acestor informații se face pe propriul risc al utilizatorului. În niciun caz, startmedia nu va fi răspunzătoare pentru nicio pierdere sau daune, inclusiv, fără limitare, pierderi sau daune indirecte sau consecutive sau orice pierdere sau daune care decurg din pierderea de date sau profituri rezultate din sau în legătură cu utilizarea acestui site web.
Copyright @StartMedia 2024