fbpx
romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2024-11-10

iPhone 16 – O mică(?) dezamăgire

iPhone16 - dezamagire

Apple se confruntă din nou cu provocarea de a oferi un upgrade anual semnificativ pentru iPhone, dar de această dată rezultatul pare nesatisfăcător.

Așteptată cu nerăbdare, noua serie iPhone 16 a fost lansată, însă pare să fie o actualizare lipsită de inovație majoră. Modificările de design sunt minore, iar actualizările software importante sunt amânate cu câteva luni. În general, există puține motive convingătoare pentru consumatori să facă upgrade. iPhone 16 și iPhone 16 Pro sunt aici și sunt versiuni lipsite de inspirație. Câteva modificări de design, actualizările majore de software întârziate cu luni de zile și puține oferte pentru a atrage consumatorii să facă upgrade. Nu există suficiente noutăți în noul iPhone.

În trecut, Apple a gestionat această problemă printr-un ciclu de actualizare de doi ani, alternând între versiuni cu numere noi (de ex. iPhone 6) și versiuni „S” (iPhone 6S). Versiunile numerice aduceau schimbări majore de design și hardware, în timp ce versiunile „S” se concentrau pe îmbunătățiri software.

iPhone16 - dezamagire

Acest ritm de doi ani permitea echipelor de dezvoltare să perfecționeze produsele și se sincroniza bine cu contractele de telefonie mobilă. După iPhone 7, Apple a renunțat la acest model, încercând să ofere actualizări anuale semnificative.Pe măsură ce schimbările dintre modele devin din ce în ce mai mici, software-ul devine din ce în ce mai complex și are nevoie de mai multe versiuni pentru a fi complet cu funcții. Este mai greu ca fiecare actualizare anuală să iasă în evidență, iar acest lucru este foarte vizibil cu familia iPhone 16.

Acum, cu iPhone 16, limitările acestei abordări devin evidente. Schimbările hardware sunt minore, iar funcțiile software avansate nu sunt încă gata. Designul a avut loc mai multe modificări fizice, în special extinderea teleobiectivului periscop pe iPhone 16 Pro și adăugarea butoanelor de acțiune și cameră pentru toate cele patru modele. Cu toate acestea, software-ul nu este nici pe departe gata. Întreaga putere a Apple Intelligence este programată doar pentru începutul anului 2025 și asta presupunând că nu apar probleme.

În loc să forțeze o lansare anuală, Apple ar fi putut beneficia de un ciclu de doi ani, lansând un iPhone 15S în loc de iPhone 16. Acest lucru ar fi oferit mai mult timp pentru dezvoltarea și implementarea unor îmbunătățiri cu adevărat semnificative.

Arată bine, nu-i așa?

UPDATE. Deocamdată utilizatorii reclamă: limitare refresh rate de la 120 la 80 Hz pe modelul Pro, rama prea îngustă din jurul ecranului provoacă probleme cu interacţiunea tactilă din cauza unui algoritm care respinge atingerile accidentale cu palma, rezistenţă mecanică a corpului mai slabă, un bug de cameră din iOS 18 face ca aplicaţia Camera să fie lentă şi cu blocaje mai ales la filmare. In plus inteligența artificială, integrarea cu ChatGPT a fost amânată. Ca să nu mai vorbim de utilizatorii din Europa care vor beneficia ultimii de aceste funcții de AI.

Pe piața online din RO, prețurile sunt după cum urmează:

pentru iPhone 16

  • iPhone 16 128 GB: 4.749 lei, iPhone 16 Plus 128 GB: 5.499 lei.
  • IPhone 16 256 GB: 5.399 lei, iPhone 16 Plus 256 GB: 6.149 lei.
  • iPhone 16 512 GB: 6.649 lei, iPhone 16 Plus 512 GB: 7.349 lei.

pentru iPhone 16 Pro

  • iPhone 16 Pro 128 GB: 5.999 lei.
  • iPhone 16 Pro 256 GB: 6.649 lei, iPhone 16 Pro Max 256 GB: 7.199 lei.
  • iPhone 16 Pro 512 GB: 7.849 lei, iPhone 16 Pro Max 512 GB: 8.499 lei.
  • iPhone 16 Pro 1 TB: 9.099 lei, iPhone 16 Pro Max 1 TB: 9.699 lei.

Vom vedea mai departe cum va reacționa Apple la aceste mici probleme și la inevitabilele vînzări reduse care decurg de aici.

UPDATE. Apple a redus cu 10 milioane de unități producția de iPhone 16 pentru ultimul trimestru al acestui an și primele două trimestre ale anului viitor. Toate cele trei perioade vor avea producții mai mici decât trimestrele anterioare cu între două și patru milioane de unități. Reducerea producției nu are în vedere, însă, modelele Pro, ceea ce ar diminua impactul asupra veniturilor.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *