Titlurile de trezorerie americane scad brusc; e clar că investitorii nu mai au încredere nici în cele mai sigure active ale lor, având în vedere că consecințele pe piața globală declanșate de tarifele americane forțează o goană către siguranța banilor lichizi.
Jack Chambers, strateg senior la compania ANZ din Sydney, zice: „Ce se întâmplă nu mai ține cont de datele fundamentale acum. Este vorba despre lichiditate” și are dreptate, obligațiunile americane pe termen lung sunt vândute intens de fondurile speculative.
Marile companii americane care inițial au sprijinit campania electorală a lui Donald Trump și l-au subvenționat masiv se vor confrunta cu un adevărat dezastru, mai ales pentru Tesla, dar și pentru Amazon, Meta și Apple. După ce au făcut donații de milioane de dolari, directorii miliardari din tehnologie și finanțe își văd acțiunile companiilor prăbușindu-se. Apple, într-un efort remarcabil, aduce cinci avioane pline de telefoane mobile fabricate în China, tocmai pentru a evita tarifele imense impuse de președintele american.
Între timp, cu caracteristica-i diplomație, președintele Trump declară: „Aceste țări ne sună, mă pupă în fund. O fac. Ele mor de nerăbdare să ajungă la o înțelegere. Vă rugăm, vă rugăm, domnule, ajungeți la o înțelegere. Fac orice. Fac orice, domnule”, declara acesta.
O fi adevărat, n-o fi? Foarte posibil, având în vedere proverbiala sinceritate a președintelui Trump. 🙂
În America, toate se vor scumpi, avertizează economiștii. Consumatorii americani se vor confrunta cu o creștere a prețurilor la aproape toate produsele, de la haine, pantofi, alimente, vin, articole de uz casnic. Și asta nu e totul, se pare că în curând vor intra în vigoare taxe pentru importurile de produse farmaceutice, una din puținele categorii de bunuri care încă nu au fost lovite de noile taxe.
Dar hei, sunt și vești bune. Prețul petrolului a scăzut sub 60 USD pe baril, ceea ce înseamnă că, dacă lucrurile vor continua, și se pare că vor continua, în curând economia Rusiei va deveni nesustenabilă. De aici și reacția nervoasă a Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse: „Ultima decizie a Casei Albe din domeniul vamal (…) încalcă regulile fundamentale ale Organizației Mondiale a Comerțului și arată că Washingtonul nu se consideră obligat să respecte normele dreptului comercial internațional”, zice aceasta.
E clar că în acest context Putin îl ignoră total pe Trump relativ la ceea ce se întâmplă în Ucraina și respinge orice acord de pace inițial convenit de președintele american împreună cu ucrainenii. Bombardamentele continuă intens de ambele părți.
Toată hărțuiala asta poate escalada și e probabil să escaladeze până la momentul în care chinezii vor pune restricții serioase pe exportul de pământuri rare către America. Și în acel moment, o mare bubuială ar putea începe fie în Ucraina, fie în Groenlanda.
Între timp, riscul de recesiune globală crește exponențial. Băncile internaționale importante au început să ajusteze prognozele după cum urmează: Goldman Sachs a revizuit de două ori riscul de recesiune pentru Statele Unite în decurs de două săptămâni, crescându-l de la 20% la 45%; în mod similar, JP Morgan a estimat că probabilitatea unui declin economic global este acum de 60%. De asemenea, noile taxe vamale ar putea reduce PIB-ul SUA cu aproximativ 1,3%, ceea ce ar afecta grav comerțul global. Comerțul din SUA reprezintă 15% din comerțul mondial, iar efectele negative asupra economiilor externe vor avea un impact semnificativ asupra restului lumii.
Cam astea-s perspectivele. Continuăm să așteptăm oprirea în 24 de ore a războiului din Ucraina promisă de mărețul președinte Trump în campania electorală.
La final să remarcăm:
Informațiile furnizate pe startmedia au un scop informativ general și sunt furnizate fără nicio declarație sau garanție de niciun fel, expresă sau implicită, cu privire la caracterul complet, acuratețea, fiabilitatea, caracterul adecvat sau disponibilitatea informațiilor, produselor, serviciilor sau conexe.
Conținutul prezentat în secțiunea `Excepția StartMedia`
este o opinie și reflectă doar părerea autorului relativ la subiect.
Grafica conținută pe site este destinată utilizării în scopuri informative și nu trebuie interpretată ca fiind o garanție a caracteristicilor produselor sau serviciilor prezentate. Orice încredere acordată acestor informații se face pe propriul risc al utilizatorului. În niciun caz, startmedia nu va fi răspunzătoare pentru nicio pierdere sau daune, inclusiv, fără limitare, pierderi sau daune indirecte sau consecutive sau orice pierdere sau daune care decurg din pierderea de date sau profituri rezultate din sau în legătură cu utilizarea acestui site web.
Copyright @StartMedia 2024