România pierde mai bine de un miliard de euro din PNRR. Temporar. Din cauza a șase jaloane restante. Comisia Europeana are totuși milă de noi și ne mai acordă o păsuire de șase luni. Pentru remedierea problemelor.
În pofida cadrului legislativ, a reglementărilor interne și a standardelor impuse de Uniunea Europeană, clasa politică românească persistă în practica numirii în funcții cheie a persoanelor pe baza afilierii politice sau a legăturilor personale, în detrimentul competenței și experienței profesionale.
Printre problemele rămase: numirile de personal de conducere și management la companiile de energie făcute in anul 2022, aceleasi numiri pe criterii de cumetrii de partid la celebra AMEPIP, apoi jalonul cu microintreprinderile. O condiție ține de conducerea companiilor precum Hidroelectrica, CFR, Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere și multe altele. Comisia Europeană a sesizat Guvernul, încă din iunie, că sutele de șefi din organigrama acestor mamuți sunt incompatibili, au fost numiți fără nici un fel de experiență în domeniu și fără să se anunțe public concursul.
Uneori e vorba doar un nepot sau o nepoată care are nevoie de un loc călduț într-un consiliu de administrație pentru o sursă facilă de venit. Alteori, însă, e vorba de oameni care sunt puși în fruntea acestor companii pentru a se asigura faptul că proiectele profitabile merg spre clienții de partid. Pentru că, se știe, cele mai bune afaceri sunt cele cu statul.
Apropo de AMEPIP după scandalul împărțirii sinecurilor sesizat de Comisia Europeană, câțiva politruci de acolo si-au dat demisia, numai pentru a fi numiți în funcții cel puțin la fel de bine plătite.
Detalii aici. Mihai-Călin Precupde șef la AMEPIP de ex., obligat să demisioneze după un posibil conflict de interese, a fost numit rapid în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu publicată în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres. Reacția acestuia la intrebările incomode ale reporterilor aici. Concluzie: omul n-a furat nimic, n-a omorât pe nimeni, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Un pic de incompetență, un pic de incompatibilitate, da’ cine-i perfect pe lumea asta să dea primul cu piatra….
Iar la sectorul privat a bai mare. După ce au fost izbite din toate parțile cu diverse E-uri digitale, taxe mărite și facilități anulate, acum mai vine si micșorarea plafonului la microintreprinderi la 88.500 de euro. Ok, acum o aburim cumva, cumva, așteptăm până după alegeri, după care dăm cu barda. În privați, bineînțeles, că bugetarii rămân tot ai nostri. Asta-i.
Informațiile furnizate pe startmedia au un scop informativ general și sunt furnizate fără nicio declarație sau garanție de niciun fel, expresă sau implicită, cu privire la caracterul complet, acuratețea, fiabilitatea, caracterul adecvat sau disponibilitatea informațiilor, produselor, serviciilor sau conexe.
Conținutul prezentat în secțiunea `Excepția StartMedia`
este o opinie și reflectă doar părerea autorului relativ la subiect.
Grafica conținută pe site este destinată utilizării în scopuri informative și nu trebuie interpretată ca fiind o garanție a caracteristicilor produselor sau serviciilor prezentate. Orice încredere acordată acestor informații se face pe propriul risc al utilizatorului. În niciun caz, startmedia nu va fi răspunzătoare pentru nicio pierdere sau daune, inclusiv, fără limitare, pierderi sau daune indirecte sau consecutive sau orice pierdere sau daune care decurg din pierderea de date sau profituri rezultate din sau în legătură cu utilizarea acestui site web.
Copyright @StartMedia 2024