romanian_version
english version
german version
french version
italian version
hebrew version
Facebook
Twitter
Email

DOAR FAPTE. FĂRĂ COMENTARII.
Cu o singură excepție

Azi: 2025-04-20

la multi ani

Ziua eliberării – The american way

Donald Trump a denumit ziua în care a semnat ordinul „ziua eliberării” pentru America, afirmând că: „va rămâne pentru totdeauna ca ziua în care industria americană a renăscut, ziua în care destinul Americii a fost recuperat și ziua în care am început să readucem prosperitatea în America”.

Trump a prezentat un grafic care detaliază taxele reciproce impuse, printre care se numără 20% pentru bunurile din Uniunea Europeană, 34% pentru produsele din China, 46% pentru cele din Japonia, 32% pentru importurile din Taiwan și 25% pentru cele din Coreea de Sud.

El a subliniat că, în fiecare dintre aceste cazuri, taxele ar fi putut fi semnificativ mai mari, dar a ales să implementeze taxe reciproce „mai blânde”, care sunt doar jumătate din cele aplicate de partenerii comerciali.

Președintele SUA a adăugat că țările care doresc acces pe piața americană vor trebui să „plătească pentru acest privilegiu”, menționând că a promovat această politică pe parcursul campaniei sale prezidențiale de anul trecut și că „astăzi, această promisiune a fost onorată”.

Reacția globală

Taxele impuse de americani reprezintă „o lovitură semnificativă” pentru economia globală, iar Uniunea Europeană ia măsuri de contracarare, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.„Am finalizat deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la taxele pentru oțel […] și acum ne pregătim pentru noi contramăsuri pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile nu vor avea succes”, a adăugat von der Leyen.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Taipei a menționat că Taiwanul intenționează să inițieze „negocieri serioase” cu Washingtonul. Cipurile semiconductoare, un sector în care Taiwanul deține o poziție dominantă și care a generat tensiuni între Washington și Taipei, nu au fost incluse în lista de taxe.

În același timp, China a solicitat Statelor Unite să anuleze „imediat” noile taxe și a cerut „dialog”. Ministerul chinez al Comerțului a avertizat că aceste taxe „pun în pericol dezvoltarea economică globală”.

„China se opune ferm acestei acțiuni și va lua măsuri decisive pentru a-și proteja drepturile și interesele”, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului de la Beijing.

Premierul australian, Anthony Albanese, a spus că majorările taxelor de import sunt nejustificate.

„Președintele Trump s-a referit la taxele reciproce. O taxă reciprocă ar fi zero, nu 10%. Taxele administrației nu au nicio bază logică și merg împotriva bazei parteneriatului dintre cele două națiuni. Acesta nu este acțiunea unui prieten”, a spus premierul australian.

Taxele impuse de SUA sunt „extrem de regretabile” și vor avea un impact negativ asupra economiei americane, a afirmat ministrul japonez al Comerțului, Yoji Moto. Acesta a subliniat că majorările anunțate de Trump, inclusiv o taxă de 24% pe importurile din Japonia, ar putea submina capacitatea companiilor japoneze de a investească în SUA.

În ceea ce privește Marea Britanie, ministrul britanic al Comerțului, Jonathan Reynolds, a declarat că nu se intenționează o ripostă imediată, având în vedere că SUA este aliatul său cel mai apropiat. El a menționat că abordarea lor este să rămână calmi și să colaboreze pentru a atenua impactul anunțurilor recente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *